SZABÓ ÁDÁM NYILATKOZATÁHOZ KIIGAZÍTÁS

Heteken keresztül végigizgulta a TV nézők sokasága a Csillag Születik 3. tehetségkutató versenyt, és sokan a befutónak a 19 éves diákra Szabó Ádámra voksoltak.
A rendkívül szorgalmas és tehetséges fiatal muzsikus minden alkalommal elbűvölte a közönséget, és talán azzal magyarázható, amiért nem nyert, hogy a finisben beállított egy énekes számot, (mely elmaradt színvonalban előző produkcióitól) nem pedig a virtuozitást helyezte előtérbe, mint azt tette a korábbiakban.
Minden versenyben egy győztes szokott lenni, de ezen a versenyen a döntőben mindenki győztes volt, és minden versenyző beírta nevét abba a nagykönyvbe, mely az elkövetkező idők művészeinek névsorát jelenti.
Június 17-én megjelent egy írás a Délvilág hasábjai között, mely Szabó Ádám művészetét jogosan méltatta, és bemutatta távlati harmonikás terveit.
E cikkben nyilatkozott az ifjú titán, mely nyilatkozatban állásfoglalása fiatal korának tudhatóan nem felel meg a valóságnak:
„Világszerte nincs egyetlen olyan zenész sem, aki maradandóvá tette volna ezt a hangszert”!
A harmonika igenis napjainkban is divatos hangszer a szláv népeknél, a franciáknál, olaszoknál, németeknél, románoknál, osztrákoknál, és az „Accordeon” (Csak Magyarországon tangóharmonika), a tengeren túl is sok országban használatos.
Oroszországban mindkét hangszer divatos, tehát a gombos harmonika is.
Hazánkban is kezdik ismét felfedezni e csodálatos hangszert.
Szeretném felhívni Szabó Ádám figyelmét arra, hogy rengeteg harmonika virtuóz koncertezik világszerte, akik méltó példaképei lehetnének.
Egy pár magyar előadóművészt említenék csupán: A világhírű, Tabányi Mihályról, a harmonika királyról, Kodály Zoltán azt nyilatkozta: „A harmonika koncert hangszer, ha Tabányi játszik azon” Tabányi 15 éves koncertkörútján bejárta az egész világot, Amerikától Oroszországig, ahol Armi Hacsaturján zeneszerző a moszkvai tíz koncertjének mindegyikén ott volt, és gratulált művészetéhez Tabányinak. Herrer Pál mindkét harmonikán játszott luxushajókon muzsikált, és az amerikai koncerttermek ismert művésze is volt. Megemlíteném még Hajdú Pétert, Balassa Tamást, Jáhn Antalt, és még sorolhatnám e hangszer világviszonylatban is elismert művészeit.
Felhívnám Szabó Ádám figyelmét a nemzetközileg elismert Orosz Zoltán harmonikaművészre, aki jelenleg Európa egyik legnagyobb virtuóz előadója, akitől rengeteget tanulhatna.
Összegezve a magyar és a külföldi harmonikaművészek igenis nagyon sokat tettek e csodálatos hangszer népszerűsítése érdekében virtuóz játékukkal, és harmonikára írt átirataikkal, szerzeményeikkel.
Tehát Szabó Ádámnak nem megváltania kellene a világot a harmonika népszerűsítésének terén, hanem folytatnia kell azt az utat, melyet dicső elődei járhatóvá tettek számára!

Makó, 2011-06-17