VI. VÁLL-KER GRILL PARTI MAKÓN

Makón, a Návay Lajos téren, az impozáns környezetben álló víztorony szomszédságában, a felszámolt Vas és Fémipari Ktsz. helyén található a Váll-Ker Kft, melyet az egykori cég, volt dolgozóiból kivált 18 fős kollektíva hozott létre: 1992. VIII. hó 1-én.
Rövid beszélgetésünk alkalmával Tóth István ügyvezető igazgató elmondta, hogy a kezdeti nehézségek után, ma már 200 főt számláló „gyárrá” alakult át vállalkozásuk.
Fő profiljuk: a különböző típusú fatüzelésű kandallók, és grillsütők gyártása, melyek a magyarországi piacon túl: Németországban, Angliában és Romániában is keresett árucikkek. A megrendelők igényeit figyelembe véve 2-3 évenként módosítanak, korszerűsítenek a kandallók hatásfokának, illetve esztétikai küllemének milyenségén.
2006-ban készítményeikből 25 ezer darabot exportáltak külföldi megrendelőik részére.
A jelenleg fénykorát élő Kft. 2008. 05. 24-én rendkívül színvonalas körülmények között rendezte meg VI. alkalommal, a hagyományossá vált, minden korosztályt kielégítő egész napos kulturális programot.
Reggel 9.30-kor Csikota József karnagy a Makói Magán Zene-és Művészeti Iskola Ifjúsági Fúvószenekarának élén a Gold Fire Táncegyüttessel karöltve vonult fel a város főterén lévő szökőkúttól Váll-Ker Kft. székházáig. Az ifjú „művészek” muzsikálása ünnepélyes hangulatot varázsolt a város utcáin.
A rendezvényt Dr. Búzás Péter a város polgármestere és országgyűlési képviselője nyitotta meg.
A Návay Lajos téren felállított színpadon délelőtt 10 órától 22 óráig folyamatosan egymást váltva, léptek fel a meghívott neves művészek.
Párhuzamosan a műsorszámokkal az udvarban 100 grillsütőn mérték össze tudásukat a gasztronómia megszállottjai. A szakmai zsűri értékelése után az első 5 versenyző nagy értékű tárgynyereményben részesült.
A műsor házigazdája: Janik László színművész, végig katonás rendben vezényelte le a maratoni programot, melyet a két alkalommal bekövetkezett áramszünet, illetve a rövid eső sem tört meg.
A közönség türelmesen kitartva várta meg a hibaelhárítást, és az eső elmúlását, ami a műsor időbeosztását kissé megváltoztatta, de időkiesést nem jelentett, mert a kényszerszünetben, a sörsátrakban mindenki dúskálhatott a grillezett ételek, és italok között.
A legkisebbeknek örömteli perceket szerzett a légvár és a csúszda.
A műsorban felléptek:
A Party Zenekar (A lakodalmas zenekarok fesztiváljának Közönség-díjasa)
A Nefelejcs Nótaszó énekesei: Bognár Gyula, Budai Beatrix, Németh József, valamint Madarász Katalin, aki boldogan üdvözölte a közönséget, és elmondta: „Nagy öröm számára, hogy Makón ilyen nagy tábora van ennek a műfajnak, mely a média kegyvesztettje lett, érthetetlen módon”.
Kísért: Báder Béla 6 tagú szegedi cigányzenekara Rácz József prímás vezetésével.
Matyi és a Hegedűs.
Balázs Pali… A líra hullámain
Szabó Kristóf: humorista
A Szegedi Nemzeti Színház operett művészei: Kónya Krisztina, Andrejcsik István, Koczka Ferenc.
Az egész nap zsúfolt Návay Lajos téren este a Váll-Ker Zenekar báli muzsikával búcsúztatta el a táncoló közönséget.
Ez a nap szép és követendő példája volt annak, hogy a vásárlókat hogyan kell megbecsülni! Makó, 2008. 05. 24