MAKÓI ÉLETKÉPEK

A hőn áhított rendszerváltás eredményekkel, csalódásokkal kápráztatta el az ország lakosságát. Akik figyelemmel kísérik a politikai folyamatokat, azok előtt nyitott könyv mindennapjaink alakulása. Ezekről az eseményekről írni szükségtelen, és erre nem is vagyok hívatott véleményt nyilvánítani, esetleg befolyásolni embertársaimat.
Amiért tollat ragadtam azt szeretett városunk Makó érdekében tettem, ahol egész életemet leéltem, és élek napjainkban is.
A hozzám hasonló korúak emlékezetében még élesen él a város 50 évvel ezelőtti arculata, és akik napjainkban nyitott szemmel róják, a város utcáit örömittasan csodálhatják meg a pozitív irányban haladó változásokat.
A rendszerváltás után a fejlődés rohamléptekkel való megindulása, a város menetelése Dr. Sánta Sándor (első polgármester) idején kezdődött. Őt követte Dr. Buzás Péter polgármester, (egy ciklusban országgyűlési képviselő is volt, mint polgármester) aki jelenleg az ötödik ciklusban egyengeti a fejlődés útvonalát. Eredményeiről külön fejezetet lehetne összeállítani.
Munkásságának csúcsát a Hagymatikum fürdő koronázta meg.
Földes László az Index híres kritikusa elmarasztaló írásában arról tudatta olvasóit: Szent Articsóka Templomát építették fel Makón. Feltárta a hiányosságokat, és legfőképpen érdemtelennek tartotta egy kis városban a megalomániás épület kialakítását.
A Fürdők – Fürdőjének titulált komplexumról írt kritikát a város lakosságának egy része felháborítónak tartott, míg az ellenzék a realitást vélte felfedezni a Földes irományban.
Az új fürdőt 2012. január 20-án adták át, nagy reményeket táplálva Makovecz Imre Kossuth-díjas építész remekművéhez, mely monumentális mivoltának köszönhetően, valamint az internet és egyéb reklámok hatására rövid idő alatt, (minden túlzás nélkül írhatom) Európa hírű lett.
A guinness rekordok könyvében is érdekességnek számítana: az új fürdő vízfelülete több mint 500 négyzetméterrel kisebb, mint a fejlesztés előtti régi fürdő vízfelülete volt.
Elbontották az 50 méteres úszómedencét, a termálmedencét és a pancsolót. A Makovczi tervben szerepelt úszómedence is, amit az áremelések hatására polgármesterünk szavaival élve timsózni kellett, több más építménnyel egyetemben.
A patinás épület így wellness központtá vált, ahol az úszni vágyók 110cm-es vízben hódolhatnak az úszás szépségének.
Az interneten akadálymentesített fürdőként hirdetik a Hagymatikumot, holott a fürdő nagy részében sok-sok lépcső állja, útját a tolókocsi használatára kényszerülőknek.
A fürdő vezetését Kovacsics Imre nyerte el, aki saját bevallása szerint eddig 20 fürdőt irányított. Az eredményeiről beszél, hogy napjainkban 3 – 4 fürdő igazgatója csupán.
A város vezetése óriási hibát követett el, mikor olyan pályázatot fogadott el nyerőnek, melyben az igazgató Győrből látja el munkáját, és hetente egy alkalommal látogat el „munkahelyére” Makóra! (Érthetetlenül magas fizetésért, és költségtérítésért)
Polgármesterünk örök szlogenje: Fürdővárost építünk, cél a fiatal értelmiség itthon tartása, a Makóról elszármazott értelmiség visszahódítása, valamint munkahelyteremtés.
Kovacsics úr kialakította stábját, melyben egyetlen vezető sem makói. Egymást érték a különböző igazgatók, akiknek hatáskörük minimális, és ennek tudható be a rengeteg hiányosság, és a fürdő vendégek elégedetlensége. A hibát belátva leminősítéseket hajtottak végre. Az ősz beálltával több, mint 50 dolgozónak megszüntették munkaviszonyát.
Messze elmaradtak a beígért terv anyagi elvárásától, mely a fürdő zavartalan működését volna hívatott fedezni.
Kovacsics úrnak köszönhetően sok-sok millió úszott el: beléptető rendszer, kerítés, konyhai berendezések, és egyéb melléfogások árán.
Beadvánnyal fordultam a város vezetőségéhez, melyben feltártam a közvélemény szerinti hibákat: hideg a víz, nem működnek a különböző programok, szekrénypótlék stb.
Észrevételeink tolmácsolása után sem történt változás, kivéve a szekrénypótlék megszüntetése.
Az Ősz beálltával új nyitva tartás szerint a Tanuszoda reggel 8-tól délig üzemel, valamint 16-tól 20 óráig. Reggel a gyógymedencét nem használhatják ebben az időszakban a fürdőzők. Szombaton és vasárnap a Tanuszoda zárva tart. A fürdő csökkentette a szolgáltatást, de az árak megmaradtak.
A tanuszodában iskolások részére úszásoktatás van, a szabadtéri 33m-es medence vize hideg. Hol fürödjenek a drága belépők megváltói?
Déli 12-kor nyit a wellness rész és a gyógymedencék.
A gyógyászati rész is csak délután működik. Rövidesen 16 órától sötétedni fog. Kérdezném: a beteg, rokkant kezelésre várók sötétben közlekedjenek majd?
Amit mindenki tudott csak a vezetőség nem: Makó képtelen egy ilyen hatalmas monstrumot zavartalanul üzemeltetni, különösen úgy, hogy vezetőjének az elképzelései egymás után fulladnak kudarcba.
Kovacsics úr elismerte vezetésének hibáit, és nemes gesztussal lemondott az év hátralévő hónapjaiban a fizetéséről, azzal a kikötéssel: Ha évvégére nullaszaldós lesz a jelenleg óriási hiánnyal küszködő fürdő (nevetséges optimizmus) akkor folyósítsák számára utólag a tiszteletdíját. A képviselőgyűlésen polgármesterünk bejelentette, hogy fizetésről nem lehet lemondani, tehát más nevet adnak a fizetés folyósításának. Milyen összeggel ez titok maradt?
Írásomat polgármesterünk kedvenc idézetével zárnám:
„Kovacsics úr az ország egyik legjobb fürdőszakembere, hanem a legjobb.”
Ezek után a makóiak optimistaként várják a hatékony intézkedést, aggódva a fürdő sorsa miatt!

Makó, 2012-09-17