TISZTELT POLGÁRMESTER ÚR,
TISZTELT KÉPVISELŐ TESTÜLET!

Eddig is, és ha a jövőben is pályázni fog a polgármesteri munkakör betöltésére polgármesterünk: Dr. Buzás Péter úr, rá fogok szavazni. (Ez nem kellene, hogy publikus legyen, de annak érdekében, hogy írásom érthetővé váljon megtettem)
Úgy gondolom, hogy pártállásától függetlenül minden makói, aki nyitott szemmel rója a város utcáit, tereit, figyelemmel kíséri az építkezéseket, és a város arculatának változását, hozzám hasonlóan támogatni fogja polgármesterünk törekvését a jövőben is.
Engedtessék meg, hogy ne csak az egyéni véleményem fejezzem ki írásomban, hanem, mind azon sokakét, akik megosztották velem véleményüket a polgármesterünkkel kapcsolatosan.
E feladat ellátására polgármesterünk rendkívül alkalmas intelligenciájának, rátermettségének következtében.
Köztudott, hogy minden társadalomban az ország vezetése bizonyos mértékben terrorisztikus módon megy végbe. Ez jellemző a településekre is, így Makóra is, ahol Dr. Buzás Péter személyében a legalkalmasabb vezetőt választottuk meg, aki nem makói létére igazi makóivá vált, és érzelmében legtöbb esetbe felülmúlja a született makói vezetőket, és vezéregyénisége lett városunknak, ha kellett akár erőszakkal is véghezvitte a helyes célkitűzést, és a város történetébe úgy írta be a nevét:
„A legnagyobb makóiak egyike.”

Makón születtem és éltem le életemet. Rendkívül széleskörű ismeretségre tettem szert több mint hét évtizedes életem folyamán, és minden túlzás nélkül írhatom: mindenki szívesen társalog velem bármilyen témakörről is van szó.
Hónapok óta a fürdő vált a társalgások középpontjává, és jogos az emberek felháborodása, aminek hatására ültem le számítógépem mellé megírni a következőket.
Egyhangú a vélemény: Egy olyan okos embert, mint Buzás Péter úr, nem értik a fürdő sorsának alakulását figyelők, hogy hogyan vezetheti orránál fogva Kovacsics Imre a jelenlegi fürdő vezérigazgatója. Ha ez nem így lenne már régen változtatásokat eszközöltek volna.
Naponta ott vagyunk a fürdőben látjuk a látogatottságot.
84 éve nem volt ilyen meleg nyár, és ennek ellenére egy-két alkalom kivételével csak hétvégeken érték el azt a látogatottsági létszámot, amit naponta kellene produkálni. A fürdő vezetői sajtónyilatkozatban tudatták, hogy minden a legnagyobb rendben van anyagilag, holott óriási bukás várható, ami a város nagyarányú veszteségét jelenti, mivel a kasszába a város pénzét kell majd betenni. Csodálatosan nyilatkoztak: augusztusra 60 milliós forgalmat várt a vezetőség. Várhattak volna 120milliót is, de arról nyilatkozzanak mennyi lett?
A 25. órában járunk, tehát sürgősen korrigálni kellene a tékozló politikát, és két számot kellene felülvizsgálni: Bevétel – kiadás!
Hét közben, amikor alig lézengnek, vendégek ne próbálják velünk megetetni azt a maszlagot, hogy rentábilis a fürdő.

A szezon előtti szégyenletes fórumon, (ahol Dr. Vári Csaba hozzászólására azt ajánlotta Kovacsics úr „Ásson gödröt otthon, és fürödjön abban.”) amely a fürdő előtt zajlott le, ahová Kovacsics úron kívül meg lett híva a polgármester úr is, aki ott volt ugyan, de érthetetlenül a hátsó bejáraton távozott.
Kovacsics úr elmondta, hogy eddig 20 fürdőt vezetett. Ez a jelenlevőkben kiváltott egy jogos felháborodást: hogyan alkalmazhattak vezetőink olyan vezetőt Európa egyik legszebb fürdőjébe, akinek jelenleg 3-4 fürdő tartozik az irányítása alá. Nem gondoltak vezetőink arra, hogy 16-17 fürdőt miért hagyott ott a vezérigazgató úr, vagy írhatnám úgy „Címzetes docens úr”. Az Európa hírű gyulai fürdőt a sajtónyilatkozatából tudjuk más elfoglaltsága miatt nem tudta tovább vezetni. Érdemes volna utánanézni, hogy miért hagyta ott a jól bejáratott, felkapott fürdőt, és vállalta el a nulláról induló makói fürdőt?

A polgármester úr kedvelt szlogenjét idézem: Makót fürdővárossá tesszük, célunk a fiatal értelmiség itthon tartása, a Makóról elszármazott értelmiség visszahódítása, munkahelyteremtés.
Ezek hangzatos nagy szavak. A fürdőnek egyetlen makói vezetője sincs. Polgármester úr szerint nincs egyetlen értelmes ember sem ebben a városban, aki elvezetné a fürdőt, úgy, hogy együtt élne, együtt lélegezne a létesítmény minden napjaival?
Ezzel kapcsolatosan kérdezném: miért kell ennyi igazgató, igazgatóhelyettes, akiknek semmi hatáskörük nincs. Az általános igazgatónő Rácz Mónika a legjobban fizetett telefonügyeletes, akinek engedélyt kell kérni mindennemű döntéshez vezérigazgatójától. Makó olyan gazdag, hogy tud nem akármilyen költséggel fizetni egy olyan vezetőt, aki hetente egyszer teszi tiszteletét a munkahelyének nevezett fürdőnkben. Tudomásunk szerint a város fizeti a Forrás Szállóban lakosztályát és egyéb költségtérítését is. (Nem kis összegről van szó éves szinten)
Akik szívükön viselik a fürdő sorsát nem értik, hogy miért van szükség egy általános igazgató felett még egy vezérigazgatóra? Súlyos milliókat herdál el a város. Az internetről ismerjük a fizetési rátákat, amelyek csak az alapjuttatások. Ezt mind össze kellene adni, hozzáadva a költségtérítések díját, és összevetni azzal, hogy Pőczéné kb. 250 000Ft-ért is el tudta érni azt, hogy veszteséges legyen a fürdő, hasonlóan a mostani helyzethez, de elképzelhető, hogy sokkal, kevesebb hiánnyal számolt el Pőcze Lászlóné, mint a jelenlegi vezetés.

A világhírű hévízi fürdőnek van egy igazgatója, és egy műszaki helyettese.
Eltelt az első szezon, akik naponta látják, hogy mi történik a fürdőben, párhuzamot tudnak vonni a régi és az új vezetés között.
Pőczéné egyedül jobban elvezette az akkori létesítményt, mint a jelenlegi vezetés. Szomorú valóság ez!

Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Képviselő testület.

Leírom, amit Önök nem láthatnak az íróasztalaik mögül: Több millióért épült egy drótkerítés, beléptető kapukkal elválasztva a Tanuszodát az új létesítménytől. Az első perctől hiába hadakoztunk, válaszra sem méltattak bennünket. Végül az idő igazolta igazunkat. Rendre rosszak voltak a beléptető kapuk. Babakocsival beszorultak a kapuba, rokkant kocsival be sem fértek. Télen volt olyan, hogy át kellett másznom a kerítés tetején, hogy visszajussak a ruhámért az öltözőbe. Beírtam a panaszkönyvbe. Elnézést kértek, de minden maradt a régiben. A jó idő beálltával hosszú sorok álltak a kapuk előtt. Leírtam ezt is a polgármester úrnak, de válaszra sem méltattak. Végül belátták a tarthatatlan helyzetet és elbontották a kapukat, és elbontják a kerítést is.
Több milliós tandíj.
Ennek következtében egy féle jegy lett, és mindenki mindent használhat. Ezt próbáltuk szakértelem nélkül érzékeltetni vezetőinkkel, és a „nagy tudású, rutinos vezérigazgatóval” már a nyitás idején.
A polgármester úr kedvelt kifejezése:„Kovacsics úr az ország egyik legjobb fürdőszakembere, hanem a legjobb!”
A nyári csúcsforgalom idején elfogytak a beléptető órák. (904 szekrény van) belépéskor ahhoz, hogy a kapukon át tudjanak menni, mindenki kapott órát, ami helyes is. Egy esetben mikor 14 órakor haza indultam, a pénztárnál sorban álltak mivel nem volt óra. Egy boldog ember megkapta az órámat, aki beléphetett, a többi várakozott tovább.
Ekkor jött Kovacsics úr szakmai felkészültségének következtében a zseniális ötlete, ami egy bújtatott áremeléssel járt. Aki szekrényre igényt tartott 250Ft felárat fizetett. Ehhez viszont meg kellett szüntetni a méregdrága kapukat. Ismét nekünk lett igazunk, és rájöttek, hogy nincs szükség e korlátozásra.
Ez valóban jó ötlet volt, de fordított megoldást kellett volna a fürdő népszerűsítésének érdekében emberségből alkalmazni: aki nem kért szekrényt a megállapított jegyárnál ez esetben 250Ft-tal kevesebbet kellett volna fizetnie. Ugye, hogy emberségesebb lett volna ez?

Fiam és három barátja Szegedről átjöttek egy tavaszi vasárnapon este 18 órakor, és csak a gyógymedencékbe kértek jegyet. 2400Ft-t kellett volna másfél órára fizetniük, mivel ezeken a napokon emeltdíjas volt a beléptetés, és csak kombinált jeggyel lehetett belépni, holott szombat és vasárnap nem üzemelt a tanuszodai rész. Azóta egyikük sem volt a fürdőnkben, és valószínűleg nem is jönnek el még egyszer. Hány ilyen vendéget vadítottak el az ilyen megoldással. Nem kellene délutáni jegy? Érdekes módon Pőczéné egyedül rájött erre a megoldásra, (az ő fürdőjében 17 órától délutáni jeggyel lehetett igénybe venni a fürdőt), amire az igazgatók serege nem jött rá a mai napig sem.
Az ősz beálltával ismét ezt a megoldást célozzák meg nagy rutinnal rendelkező fürdő vezetők.
Ma mikor írom észrevételeimet augusztus 30. van.
A pénztárnál senki sem tudott semmit az új nyitva tartásról.
Ki van írva viszont, hogy a gyógykezelések elsejétől csak 12 óra után vehetők igénybe. Rövidesen elérkezik, azaz időszak, amikor 16 órakor már sötétedik. A beteg, esetenként mozgáskorlátozott kezelésekre rászorulok, sötétben jöjjenek fájdalmaik enyhítésére?
Nem embertelen ez a megoldás?
Amennyiben az üzemeltetésben változtatást eszközölnek nem kellett volna hetekkel korábban tudatni az új nyitva tartást? Akik 50, 100 km-ről, vagy annál messzebbről érkeznek, azok délelőtt sétáljanak, amíg ki nem nyílnak a kapuk előttük. Rácz Mónika erre azt felelte a honlapjukon rajta lesz a változás.
Nagyképűség azt hinni, hogy állandóan a makói fürdő honlapját böngészi a fél Európa.
Ha már a honlapot említem, azon megtaláljuk, hogy a látogatók akadálymentesített fürdőnkbe érkeznek. Rokkant kocsival be lehet jutni a pénztárhoz, onnan lifttel az öltözőbe, a gyógy részlegbe, és a kupolás élményfürdőbe. Az említett helyekről viszont sehová nem lehet kimenni, nem tudnak napozni, vagy az udvari részek medencéihez eljutni. Akik a tanuszoda felől érkeznek, azok ki mehetnek az udvari medencékhez, de az új rész már utópia marad számukra. Miért csapják be az internet olvasóit, ha nem létezik akadálymentesített közlekedés, minden felé lépcsők gátolják a rokkantakat.
A 20 fürdő rutinos igazgatója januári nyitáskor 16 órától üzemeltette a fürdőt. Románia egy órával előrébb van, így a román vendégek 17- 18 óra között már hazafelé igyekeznek, ezért fordulhatott elő nem egyszer, hogy 18 óra után másfél óráig egyedül voltam az élményfürdőben, ahonnan úgy távoztam, hogy nem jött senki „leváltani”.
Ez Dubaiban is luxus volna.

Az előre beharangozott látogatottsági elvárásban 4-5000 vendégről álmodoztak egyes esetekben.
Makovecz Imre Kossuth-díjas építész arra számíthatott, hogy pár óra után elmennek a vendégek, és a folyamatos cserélődés következtében elég lesz 904 szekrény. Ezért nem tervezet egy legalább 2000 fő részére vállfás öltözőt, hogy akiknek nem jut szekrény, ruháikat biztonságosan el tudják helyezni, és ne kelljen tartaniuk a lopásoktól. A tanuszodában van háromszáz szekrény, és vállfás öltöző is tervezve, de a kettő összesen sem elegendő a csúcsforgalom idején. Akik kinn vetkőznek azoknak a ruháikért, értékeikért vállalja fürdő a felelősséget? Szerencsére nem voltak jelentős lopáskárok, de lehetnek még a jövőben.
Két nagy tudású, rutinos szakértőt fizetett a város a tervezés, és építés idejére hatalmas nagy tiszteletdíjjal, hogy ezt a pénzt hogyan tudták felvenni ez mindenki számára érthetetlen, mivel sem építész, sem statikusmérnöki végzettséggel nem rendelkeztek, holott a szakértőknek előírás építkezés esetében.
Egy idős, ma is praktizáló ügyvéd nagyon jónak, és feltétlenül szükségesnek tartotta a szakértők bevonását, de érthetetlen számára, hogy munkájuk végeztével miért tartották meg csillagászati áron Kovacsics urat, aki nem brillírozik szaktudásával. Sokkal célravezetőbbnek tartja ma is a helyi nem pedig a távirányítású vezetést.

Mint egy két hete történt, azaz eset mely személyemnek köszönhetően nem végződött tragédiával. Egy román asszony Kb. 3 éves kisfiát levetkőztette, és a medencék melletti nyugágy mellett ő is levetkőzött. A kisfiú ezt az időt kihasználva beleszaladt a medencébe, melynek hullámai összecsaptak a feje felett. Mindössze két méterre voltam az esettől, és lebukva a gyerek után kiemeltem a vízből, aki érthetően nagy ordításba kezdett, mire előkerült az anyja, aki kikapta kezemből fiát, és úgy meg volt rémülve, hogy eszébe sem jutott megköszönni közreműködésem. Érthető!
Az esettől pár lépéssel arrább a medenceőr nekünk háttal végezte a dolgát, és a kövezet szennyes vizét igyekezett a lábmosóba seperni.
Más fürdőkben ahol nem egy olyan rutinos vezető dolgozik, mint nálunk, ott a medenceőr csak medenceőr, nem pedig takarító személyzet is. Ahol tömeg van a vízben ott a legfigyelmesebb őrzés esetén is előfordulhat tragédia.
Inkább ne takarítsanak munkaidő alatt, de a medenceőr a biztonságos őrzés érdekében a feladatát lássa el csupán.
Higiénia: kérdezném a lábmosóknak nem fertőtlenítő szerepüknek kellene lenni, ha igen akkor a szennyvizet miért a lábmosóba söprik, melybe sokszor undorítóan koszos víz van?
Bármilyen fejlett a technika ezeket 400 km-ről nem láthatja Kovacsics úr.

Egy alkalommal rendőrségi rendezvény volt a Teleki utcai vadászházban. Éjjel kettőkor kocsival indultam haza, amikor Pőcze László megkért, hogy feleségét vigyem haza, mert nekik még elszámolási teendőjük van. A fürdő bejáratához érve Pőczéné megkért, hogy várjak rá tíz percet, amíg benéz, hogy minden rendben van-e a fürdőben.
Ilyennek tudom elképzelni a helyi vezetés lelkiismeretes ellátását!

Lelkiismeretes ellátásról, odafigyelésről beszélek, igen, de ez a múlt volt.
A három hónapos főszezonban, az élménymedencében (benti) több mint két hónapig nem üzemelt, a sodrófolyosó program, mivel egy csempe felvált, kiiktatták ezt a programot és egy hónap múlva visszaragasztották fugacellel, ami nem vízálló. Két hét múlva ismét felvált a csempe, ezért ismét lezárták a fürdő legnépszerűbb programját. Több mint egy hónap múlva újból megragasztották, ami ez esetbe egy fél napot bírt ki, és ezzel véget ért a főszezon.
Ezzel párhuzamosan hetekig nem üzemelt a talpmasszás program sem.
Természetesen, mintha minden rendben lett volna, teljes áru jegyeket árultak a pénztárnál.
Ezt én úgy nevezném csalás, a vendégek becsapása.
Más fürdőkben, ahol szerényebb tudású vezető van, ott, ha nem működik valami, akkor kevesebbet kell fizetni, mint a teljes áru jegy.

A kupola WC-jének ajtaja félreeső helyen van, ahol a fal, jobb oldalán fel van tüntetve a helység funkciója. Mivel akik a mellékhelységet keresik, elnéznek arra, de nem mennek el odáig, mivel nincs szembetűnő helyen, jól láthatóan feltüntetve a nemzetközi jelzés: – WC.
Számtalanszor látjuk a medencéből, hogy tanácstalanul tovább mennek, majd visszatérnek a medencébe. Tudomásom szerint ez tisztázva lett képviselő gyűlésen, ennek ellenére nem történt hatékony intézkedés, pedig az általános igazgatónő rengeteget fejlődött szakmailag, mivel régen, ha panasszal éltünk azt válaszolta: „Dolgoznak rajta.” Esetenként ma már azt is szokta felelni „Folyamatban van az ügy.” Ugye, hogy fejlődés ez, de mégsem hajtották végre, amit előírtak?
A fürdő nevével kapcsolatosan szerettem volna javasolni a „Szinkron Fürdő” nevet, ami a mai napig helytállóbb a jelenlegi névnél. Sokszor hideg a víz az élmény medencében, viszont a gyógymedencében forró. Az időjárástól függően, ha hideg van, hideg a víz, ha meleg van túl meleg a víz, tehát a kettő szinkronban van. Panasszal éltünk az igazgató helyettesnél, másnap az általános igazgatónál, akik elismerték panaszunkat, de változás csak napok múlva következett be.
Külön művészet elrontani a víz hőmérsékletét egy olyan fürdőben, ahol mindent automatika vezérel. A választ Önök is tudják „Hanyagság, oda nem figyelés!”

A nyár elején egy felsőfokú végzettséggel rendelkező hölgyet Kovacsics úr azonnali hatállyal elbocsátotta, mert szabad napján nem volt hajlandó fizetés nélkül Szegeden reklámozni a fürdőt. A hölgynek volt igaza.

Egyik legmegbízhatóbb medenceőrt, Czene Ferencet azonnali hatállyal elbocsátották, mert véleményt nyilvánított a fürdővel kapcsolatosan.
Czene urat a nyár folyamán több alkalommal is láttam, amint búvárszemüveggel, és pipával órákig súrolta a 33 méteres medence oldalát a víz alatt. Ezt rajta kívül senki sem tette meg.
A fürdőben visszatért a régi Rákosi rendszer, senkinek nem lehet véleménye, nem mernek beszélgetni a vendéggel, mert féltik az állásukat. (Lehet, hogy a spiclinek is spiclije van)

Az öltözőkben az elbocsátások miatt sokszor nincs senki, aki fogadná az érkező vendégeket.
Szinte napirenden van, hogy két, három esetben vissza kell vinni a szekrényt nyitó órát, mert nem működőképes. Ez a jelenség egyre gyakoribb.
A napokban egyedül voltam az öltözőben, amikor egy rokkant kocsiban ülő hölgy érkezett a férjével, aki meglehetősen nehezen tudott járni.
A szekrényüket nem nyitotta az órájuk, ezért a férj vissza akarta vinni a pénztárhoz cserére.
Elkértem tőle, és visszavittem kicseréltetni a rossz órát. Ezen a napon nekem a harmadik óra nyitotta ki a szekrényemet, így négy fordulót tettem a pénztár, és az öltöző közötti 24 lépcsőn.
Természetesen ez idő alatt nem érkezett senki a személyzet közül.
Nem egyszer előfordult már, hogy olyan órát kaptam, amelyik szekrényben már volt ruha.
Mi már nevetünk ezeken a kínlódásokon, de az idegenek, külföldiek bosszankodnak a sikertelenségek miatt.

Munkahelyteremtés hangoztatta sokszor a polgármester úr. Ennek a hatására sokan saját költségükön elvégezték a takarítói tanfolyamot. A legjobb eredményt elérők közül sokan felvételt nyertek végzettségüknek megfelelően. A mézes-madzag rövidnek bizonyult, mert a szezon végeztével sokak kerültek az elbocsátás sorsára. Az új szezonban majd ismét sokakat visszavesznek, de nem fogják publikálni, hogy ezek nem új munkahelyek, hanem csupán átmeneti állapotról van szó, és a korábban elbocsájtottak helyét töltötték be, nem pedig újabb állás lehetőséget nyújt a város.

Amit nagyon pozitívnak neveznék: A pénztárosok mindig kedves mosollyal fogadják a vendégeket. Ez a rész egy más világ. Igaz, hogy fogalmuk sincs, hogy mi történik benn a fürdőben, működnek e a programok vagy sem, erről nem kapnak tájékoztatást. Így ők előzékenyen kiadják a teljes áru jegyeket.

Végezetül rövidesen mintegy 50%-al csökkenni fog a szolgáltatás: kérdezném: a jegy árak is csökkenni fognak, vagy ismét becsapás áldozativá válnak a vendégek.
Kovacsics úr szégyenletes fórumán a fürdő előtt azt ígérte a nyugdíjas bérletek árán nem változtatnak, de ha mégis, akkor a Makó-kártyának köszönhetően a város átvállalja a különbözetet, és így nem károsulnak az említettek. Ezt a Koronában az utolsó fórumon a polgármester úr is megerősítette.
Mi történt? Négyszeresére emelték a bérletek árát. Ebből a Makó-kártya tulajdonosok 50%-kedvezményt kaptak, és így duplája lett az elmúlt évi bérlet ár.
Horn Gyula megmondta egy beszédében: A politikusoknak nem kell mindent betartania.
Ezt megszívlelték vezetőink, és nem is tartották be ígéretüket.
Kérdezném továbbá: A bérletesek visszakapnak valamennyi százalékot a befizetett bérleteikből az 50%-os szolgáltatáscsökkentés után?

Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Képviselő Testület
Talán sok hiányosság kimaradt írásomból, és elképzelhető, hogy a leírtak sem lesznek orvosolva.
Bizonyára felmerül Önökben a kérdés, hogy miért írtam le a valós tényeket, panasz formájában.

Először is nem Kovacsics úr elleni unszimpátia vezérelt panaszos levelem benyújtásakor. Lehetett volna bárki más az vezérigazgató, akkor is leírtam volna mindent a fürdő érdekében, ha a hiányosságok, a hanyagság a fürdőnk sírba eresztő köteleit jelentenék. €
Szinte egy emberöltőt töltöttem el a régi, és az új fürdő falai között.
Minden jóérzésű Makóinak egy lehet csupán a célja: Egy virágzó, jól menő, magas színvonalú fürdő kialakítása, mely a jelen vezetéssel elérhetetlen.
Szeretném, és boldoggá tenne az a tudat, hogy a felnövő nemzedék, ha elér odáig, hogy a nyolcadik x-t tapossa, olyan boldogan emlékezzen vissza a Makói fürdőre, ahogyan mi emlékszünk a velünk együtt megöregedett régi fürdőre, amely helyett az új nemzedék egy új és gyönyörű fürdőt kapott, és amelyet egy életen át meg is fognak becsülni. De, hogy ez így legyen, csírájában el kell fojtani a hanyagságot a nem törődést, amely jelenleg uralkodik Makovecz Imre csodás álmában, a városi fürdőben.

Kérem a vezetőinket, hogy azon legyenek, hogy felvirágozzék a fürdő, és úszómedence építésével legyen ismét úszósport, vízilabda városunkban, amely vonzani fogja a közönséget, ami fellendülést idéz majd elő.
Makót oly kevés választja el a világszínvonalú elismeréstől: csupán egy 50 méteres fedett kétoldali lelátókkal ellátott medence építése egyéb kiegészítőkkel.
Ami a legfontosabb a gyermekzsivaj, mely hiányzik a jelen fürdőnkből, és ne feledjük, belőlük lesznek a fürdővendégek.
Ezt látta nagyon jól Hódmezővásárhely polgármestere, akinek köszönhetően térítés nélkül járhatnak, ha jól emlékszem 12 éves korig a gyerekek fürdőjükbe, és ingyenes az úszósport is.
Ott lehetnek új Risztov Évák, olimpiai bajnokok. Ha nem struccpolitikát folytatunk, a jövő nemzedékét nekünk, Makóiaknak is van lehetőségünk kialakítani, felnevelni.

Makó, 2012. 09. 03.