FACEBOOK: MI JÁR A FEJEDBEN?

A nyomdai munkálatok elhúzódásának köszönhetően, utólag sikerült a fürdősorozatom utolsó három írását beiktatni könyvembe, melynek következtében megismerkedhetnek az olvasók az időszerű vezetőváltás bekövetkeztével!

Az utóbbi időben egyre gyakrabban gondolkozom azon a hétévtizeden, amit sajnos már magam mögött hagytam. Meg lehetősen széles látókörű ember lévén koromat meghazudtolóan nagy érdeklődéssel vonzódom a technikai vívmányok iránt.
Ennek köszönhetően naponta bekapcsolom kedvenc számítógépem, és igyekszem naprakész lenni a világ folyásának sorsáról. Így történt ez ma is, mikor megnyitottam a Facebook oldalt, és szemembe tűnt: Mi jár a fejedben?
Agyam pár villanása után kész volt a válasz, melyet mindenki számára elérhetővé teszek.

Hazafelé menet a főtéri boltok előtt vezetett el utam, melyek ízlésesen dekorált képet nyújtanak az arra járóknak, és mint egy mágnes úgy vonzzák a szemeket a felkínált portékák.
Nekem most nem kirakatok látványa keltette fel érdeklődésem, hanem a kereskedőké, akik minden fondorlatot bevetnek annak érdekében, hogy portékájuk minél előbb gazdát cseréljen.
A kereskedelem talán egyidős a világgal, és alázatot, furfangot, éleslátást, üzleti fortélyokat, és még ki tudja, mi mindent rejt magába.
Kereskedelem, egy szó csupán mely az egész világ létezését jelenti, és hiánya katasztrófát idézne elő, e nélkül meghalna a lét.
A kereskedelem alatt ne csak bolti, vendéglátói, valamint műszaki dolgok forgalmazására gondoljunk, hanem minden emberi megnyilvánulásra, mely a létfenntartását jelenti.

Makón évek óta a város legnagyobb beruházása a Hagymatikum Fürdő a beszélgetések fő központja. Mindenki mondja a magáét: jót, rosszat, okosat, butát, ki-ki, tájékozottságának megfelelően.
Elmúlt a nyár, és a Hagymatikum mint új fürdő forgalmával, színvonalával megnyerte az első csatát, és rengeteg látogató kellemes emlékekkel távozott, akik minden bizonnyal az elkövetkezőkben is felüdülést fognak keresni a Fürdők – Fürdőjében.
Látványa kolosszális, elkápráztatja környezetével Makó büszkesége az ide látogatót, és előkerülnek a kamerák, fényképezőgépek. Mindenki szeretné megörökíteni +Makovecz Imre Kossuth-díjas építész remekművét, a Hagymatikumot.
Igen, megnyerte az első csatát a fürdő, de a látogatottság, bevétel a főszezonban messze a várakozás alatt maradt, ami érthető is, mivel új létesítményről van szó.
Jusson eszünkbe a történelem trójai háborúja, ahol szintén nem egy nap alatt nyerték meg a csatát, foglalták el Tróját. Ehhez a győzelemhez kellett a fondorlatosan kitalált faló.
Elérkezett az ősz, mely a hosszú télbe torkollik, amikor pangás jellemzi a csodák-csodáját, ami óriási veszteséget jelent, egy ilyen monumentális létesítmény életében.
A tervek melyek megelőzték a fürdő megnyitását, szertefoszlottak, és elszálltak, mint Hortobágyon a furulyaszó.

Naponta aggódó szemekkel figyelem az életet a fürdőben, és mint oly sokan mások várom a csodát, mely feloldja a tespedtséget, és benépesülnek a medencék, gyermekkacajtól lesz hangos a korai téli álomba vonult Fürdő, és a gondot derű váltja fel.
Míg gondolataim a távolban cikáztak eszembe jutott Kovacsics Imre igazgató úr egy korábbi mondása, („Ezután jobban odafigyelek a fürdőre) mely akkor is megnyugtatott, és most is bizakodóvá tesz.
Nem volt hiábavaló a bizakodásom, mert egy új és kolosszális ötlet hatására, kezdetét vette a vendégek létszámának gyarapodása fürdőnkben.
Mint laikus, soha nem láttam volna fantáziát abban, hogy éjszakai fürdőzést szorgalmazzon valaki. A hozzá nem értésemnek köszönhetően ezt csak akkor találtam volna jó ötletnek, ha nappal zsúfolásig megtelik minden nap a fürdő, és az éjszakai üzemelés pluszt jelentene.
Mivel nappal nagyon gyér a látogatottság, meglehetősen merész elképzelésnek tartaná minden nem szakember az éjszakai fürdőzést.
Kovacsics úr zseniális ötletének következtében éjszaka (20 – 24 óráig) nagy örömünkre növekszik a látogatottság.
A korai örömben az üröm csupán annyi, hogy ezzel az ötlettel a fürdő vezetői megteremtették saját területükön a konkurenciát.
Annak ellenére, hogy városunk vezetői lenézték a makóiak szellemi képességét, és nincs egyetlen makói sem a fürdő vezetői között, mégis tudnak a város lakói számolni, és gyorsan rájöttek, hogy 1000Ft-os éjszakai jeggyel jobban járnak, mintha délután 2400Ft-t fizetnének ugyan azon szolgáltatásért.
Ilyen a kereskedelem, amihez sajnos nem értek, csupán józan eszemet próbálom használni gondolkozás közben. Jó, hogy nem jutok ilyen döntések közelébe sem, így nem tudok senkit befolyásolni, hogy nappal engedjenek az árakból, minek következtében elképzelhető a forgalom növekedése, és nincs külön éjszakai energiafogyasztás.
Kénytelen voltam rájönni, hogy okosan tettem, mikor egész életemben muzsikáltam, és nem próbálkoztam soha a kereskedelem labirintusában kiigazodni.
Koromnál fogva már nincs váltási lehetőségem, ezért félreállok, és az ilyen fondorlatos üzleti fogások alkalmazását, meghagyom Kovacsics úrnak, és a hozzá hasonló szakembereknek.

Facebook, Mi jár a fejedben? Kérdése még egy gondolatot sajtolt ki belőlem, ami valószínűleg tudatlanságomból fakad.
Lehet, hogy konzervatív vagyok, és elfogadom azokat a régi felhívásokat egy ilyen nagy volumenű beruházáskor: 5 – 10 vagy 15 éves szakmai gyakorlattal rendelkező vezetőket keresünk x munkakör betöltéséhez.
Változnak az idők, mások a felsőfokú intézményekben az oktatások, így elképzelhető, hogy az iskolapadból is ki lehet nevezni igazgatókat, vezetőket.
A Hagymatikumban ez így történt, biztosan ez így a jó, hiszen megmondta Kovacsics úr:
„Ezután jobban odafigyel a dolgokra”!

Makó, 2012-10-07