AZ OSZTÁLY HATFŐS BRIGÁDJA

Hetedik, nyolcadik osztályban volt egy hatfős brigádunk, akikkel mindent elvállatunk, annak érdekében, hogy legálisan tudjunk lógni az órákról.
A brigád tagjai: Szatmári Sanyi, (Dudi) Cimbi, Kovács Jancsi, Varga Tomi, Bálint Sanyi, (Kis dugó) és én.
Ha valami nagyobb dolgot kellet hozni, vagy vinni, elmentünk Székely bácsihoz az asztalosműhelyébe elkérni a kézikocsiját, (Cimbi szüleinek volt jó ismerőse) persze mind a hatan, és maradéktalanul elvégeztük a munkát.
Olyan híressé vált az önkéntes társaságunk, hogy másik osztályok tanárai is elkértek bennünket egy-egy alakalomra. Pl. padokat szállítani a görög iskolába. (A görög katolikus templommal szemben, a Toldi utcasarkon volt egy külön osztály)

Egyszer nagyszabású vasgyűjtő akciót hirdettek a városban, és versenykiírást tettek közzé az általános iskolások között.
Természetesen azonnal jelentkeztünk, és az engedély után máris mentünk a kiskocsiért.
A vasat, és hulladékot az iskolaudvarra kellett szállítani. A házalásunk alkalmával rengeteg ócskavasat kaptunk, amelynek elszállításához kicsinek bizonyult a kiskocsink.
Ekkor bevontuk hetediknek Dani Sanyit, akiknek volt két lovuk és hozzá egy úgynevezett parasztkocsijuk.

Másnap útnak indult a „Gépesített” brigádunk, és pár forduló után, már tetemes mennyiségű vassal gazdagítottuk az iskolai készletet.
A verseny győztes iskoláját sportfelszereléssel jutalmazták.
Ennek érdekében nagyon komolyan vettük a versenyt, oly annyira, hogy egy többlakásos házban, ahol a kaput nyitva találtuk, és senki sem volt otthon, minden mozdítható tárgyat kocsira pakoltunk, sőt még az udvar nortonkútját is leszereltük, amiből nagy riadalom lett.

A ház egyik lakója mikor hazaért, és látta, hogy távollétükben vandálok garázdálkodtak, a távolból meglátta vassal megrakott kocsinkat, és kerékpárral utánunk eredt.
Sanyi a lovak közé vágott, és mint egy ámokfutók olyan vágtába kezdtünk.
A kerékpáros tartotta az iramot velünk, ezért mentőötletként elkezdtük ledobálni a nortonkút alkatrészeit a kocsiról.
Tervünk bevált, mivel nem merte otthagyni a kút alkatrészeit, ezért összeszedte egy rakásba, hogy haza tudják szállítani, és ismét felszerelni a háznak vizet adó kutat.
Miután a ház lakója visszaszerezte a nortonkutat, bement az iskolába, és panaszt tett ellenünk.
Az iskola tanári kara nem tudta kellően értékelni a verseny érdekében tett aktív munkálkodásunkat, és másnap reggel hét igazgatói megrovással jutalmazta tevékenységünket, valamint a reggeli sorakozáskor ki kellett állnunk a diákok elé, ahol az iskola vasgyűjtő tolvajainak titulálták becses személyeinket, és azonnali hatállyal kizártak mindnyájunkat a további hulladékgyűjtésből, mint a mozgalom megcsúfolóit.

Szólj hozzá!