TISZTELT PÜSPÖK ÚR

Szíves elnézését kérem, amiét soraimmal zavarom, de szeretnék egy pár vallástörténeti kérdésre kielégítő választ kapni.
Farsang első napjaiban felkért a makói televízió vezetője, hogy a farsangi népszokásokról tartsak egy félórás műsort. A műsorra Újvári Zoltán professzor úr „Farsangi népszokások” című könyvéből készültem fel. Elmondtam, hogy a húsvéti ünnepünk mozgó ünnep, amikor a tavaszi napéjegyenlőség (március 21.) után következő holdtöltét követő első vasárnap határozza meg a húsvét vasárnapját. Ettől, ha visszaszámolunk 40 napot, megkapjuk a farsang utolsó napját: húshagyókeddet, amikor éjféltől, tehát hamvazó szerdától kezdődik a negyvennapos nagyböjt. Húsvét vasárnapja legkorábban március 22-én, legkésőbb április 25-én lehet, a tavaszi napéjegyenlőségtől függően.
A farsang első napja: vízkeresztkor, vagyis a három királyok (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) napján kezdődik.
A nagy Szent Gergely pápa alatt a böjt 36 napos volt. II. Orbán pápa 1091-ben, illetőleg 1095-ben, úgy rendelkezett, hogy a böjt hamvazószerdán kezdődjön, azaz húsvét előtt 40 nappal. Viszont, Szent László királyunk (1077-1095.) I. 31. törvénycikkéből kitűnik, hogy 1092-ben, a magyaroknál már korábban, a hét elején megkezdődött a böjt.
A XIII-XIV. századtól a források szerint, már hamvazószerdát jelölték, a böjt kezdőnapjának.
IV. Béla királyunk idején (1235-1275) a hamvazószerda előtti hétfő és kedd nem tartozott a böjti időszakhoz, sőt azon a héten még szerdán és csütörtökön is ehettek húst (kövércsütörtök, torkoscsütörtök), tehát a nagyböjt idején tilos volt húst fogyasztani, amit pápai rendelet írt elő. (a köztudatban ma is ez él.)
Az 1611 évi nagyszombati zsinat kérte a pápát, hogy a „böjti napokon tejes ételeket és tojást szabad legyen fogyasztani, amit a pápa engedélyezett, de a húsfogyasztási tilalom megmaradt.
Visszatérve a TV műsorra, mely után pár nappal megállított egy hívő katolikus, aki megkérdezte, miért mondtam valótlant a műsoromban. Én ugyanis azt közöltem a nézőkkel, hogy ebben az évben február 12-én van vége húshagyókeddel a farsangnak. A megszólítóm megmutatta az Önök „Katolikus Kalendáriumában, hogy február 6-án van hamvazószerda, tehát a nagyböjt kezdete.
Szerettem volna tisztázni azt, hogy a kalendáriumukban miért 47 napos a nagyböjt, ezért felkerestem a makói belvárosi katolikus templom lelkészi hivatalát, s előadtam a fent leírtakat és magyarázatot kértem az egyházi számításra.
Válaszként közölte velem a hivatal alkalmazottja, (bizonyára egy pap) hogy ő teológiaival foglalkozik, és nem érdekli a világi meghatározás, amit én előadtam. Továbbá közölte velem, hogy a farsang utolsó napja „virágvasárnap”, nem pedig húshagyókedd. Tudomásul vettem, de megkérdeztem, hogy akkor mikor nem szabad húst fogyasztani a hívő katolikusoknak. Legnagyobb meglepetésemre azt a választ kaptam, hogy a nagyböjt idején minden nap fogyaszthatnak húst, kivéve a pénteki napokat. A 47 napos nagyböjt kiszámításánál pedig nem kell a vasárnapokat figyelembe venni. Ha így számoljuk ki a farsang végét, akkor sem jó a kalendáriumi számítás.
Kérdezem Önt, mint a legilletékesebb egyházi főméltóságot, hogy miért számít az Önök papja szerint az én változatom világinak, nem pedig a teológiai meghatározásnak, amikor pápai rendeleteken alapuló tényeket állítottam? Ezek szerint van egy világi és egy egyházi teória, melyben a világi meghatározás tartja be a pápai rendeleteket, és a teológia egy más egyházi törvényeket ír elő?
Tudomásom szerint a nép a hívő katolikusok összetevője, támasza, és az ő farsangi szokásaik, és a nagyböjtjük figyelmen kívül van hagyva az Önök papja szerint, mivel állítása értelmében, (melyet velem közölt) létezik egy másik számítási mód, amire nem értem miért van szükség? Ez már nem a régi pápai előírásokon alapszik? Tehát a hívő katolikusok farsangi szokásait, valamint a régi nagyböjti előírásokat elvette a néptől az egyház és kreált egy új nagyböjti törvényt, és megváltoztatták a hagyományos számítási módot a farsang befejezésének, és a nagyböjt kezdetét illetően, vagy az Önök papja informált tévesen?

Kérem a Tisztelt Püspök Urat, szíveskedjék számomra ezt a kétes helyzetet világossá, érthetővé tenni. Nem szeretném, hogy még egyszer előforduljon olyan, hogy kételyeket ébresszek a TV nézőkben a népszokásokat, és a nagyböjtöt illetően. Ez nem fordult volna elő, ha elmondom az adásban, hogy kétféle meghatározása van a farsangnak és a nagyböjt fogalmának, és én a világit ismertetem, amelyik betartja a nagyböjt előírását a húsfogyasztásával kapcsolatosan, az egyházi rendelet pedig csak részben tartja be az egykori pápai utasítást. Sajnálom, hogy nem ismertem ezt a kettős helyzetet, mert akkor, nem jött volna létre ez a paradox helyzet.

Ha nem állt volna elő ez a helyzet, soha nem zavartam volna Önt az alábbi kérdéssorozatommal.
A 70 éves kor küszöbén állva, eddigi életemben sok nyitott kérdés van az egyházat illetően.
Kérdéseim:
A katolikus vallás, mint olyan, a zsidó vallás követője? Ami miatt ezt kérdezem: Jézus Krisztus, a 12. apostol, Mária, József, Szt. Antal stb. mind zsidók voltak. A zsidók fejükön „kissapkát”, hordanak, amit a Pápa és a főpapok is viselnek. A 10 parancsolat a zsidó Mózes könyvéből lett átvéve, melyet nyugodtan nevezhetünk a törvénykönyvünk alapjának. A zsidók Jézus nevét nem ejtik ki, a katolikus vallás viszont imába foglalja. Júdás szintén zsidó volt, akit mindig árulónak neveztek, az utóbbi időben viszont Jézus legnagyobb hívének, barátjának, tanácsadójának mutatják be a bibliamagyarázók. Mi a valóság? A mai tudomány állása szerint nevetséges, (még tán mesébe sem illő) a sokat emlegetett, Jézus születésének körülménye az úgynevezett „Szűznemzés”! -Ilyen nem volt, nincs és nem is lesz!
A hitoktatásban tervez-e változtatást az egyház? – nagyon sok a hihetetlen meseszerű oktatási tényező. Pl. Isten a világot (beleértve az első emberpárt is) 6 nap alatt teremtette. Az első emberpár Ádám és Éva. Két fiuk Káin és Ábel. Káin megölte Ábelt. Hogyan szaporodott el az emberiség. A biblia nem szól arról, hogy az első emberpárnak több gyermeke is lett volna. Ha mégis, és abból származik az emberiség, akkor az egész világ vérfertőzésben él? A mai gyerekek már nem hiszik el ezt a mesét!
Gyönyörű mese az „Édenkert, vagy Paradicsom” bemutatása is, ahol boldogan élt az első emberpár, mindaddig, amíg Isten meg nem teremtette a „bűnt” (almafa). Felmerül a kérdés már a gyermekekben is: ha már Isten teremtette az embert, miért nem boldognak rendezte be az életét, és miért sújtotta a nyomorral, nélkülözéssel stb. Az Isteni gondoskodás miért engedi meg azt, hogy milliók haljanak éhen? (erre nem magyarázat a próbatétel)
Szégyenletes a vallástörténetben az „Inkvizíció, és a Keresztes háborúk” emberirtó hadjáratai. Ezekben több ember halt meg, mint a két világháborúban. A tíz parancsolat 5. parancsolata „ne ölj” és még a mai napig is fennáll az a régi szokás, hogy a papok megáldják a harcba indulók fegyvereit. Ezt nem tanítják hittanórán, de filmekben látják a gyermekeink, s könyvekben olvashatják, ezt az érthetetlen eseményeket, melyeket a papok irányítottak. Az Inkvizíció kiváló tudósokat égetett el máglyán, csupán azért, mert szembemertek fordulni az egyházzal; tanításaikkal. Ezeket, hogyan lehet a felnövekvő generációval elfogadtatni.
Jézus a nyomoréknak, aki nem tudott járni, a fejére tette a kezét, és annyit mondott: „Kelj fel és járj”. Csoda történt, aki soha nem tudott járni felkelt és járt. Más alkalommal a lakodalomban elfogyott a bor. Szóltak Jézusnak, aki azt mondta: töltsétek meg a kancsókat vízzel és igyatok bort a kancsókból. Csodák csodájára bor volt a kancsókban. Kérdezem Önt püspök úr, ellehet ezt egy 12 éves gyerekkel manapság hitetni. Jézus személyét az ilyen történetekkel bálványozzák, a boszorkányperekben viszont azokat, akik valami egyszerű dolgot hittek magukról, és azt megpróbálták másokkal elhitetni, boszorkánynak tituláltak és máglyán elégették.
A papok a házasság szentségéről prédikálnak alkalmanként, számukra viszont a „Cölibátus” megtiltja a házasságot, de csak kizárólag a Római Katolikus Egyház papjainak. Isten akarta ezt, vagy valamelyik Pápa agyának szüleménye ez. Kis városunkban két papot is ismertem, akiknek gyermekük van. Az egyik letette a reverendát, és feleségül vette a szégyenbe hozott anyát, a másik már hetvenen túl van és a pápai tilalom értelmében, hazugságban élte le az életét, és a mai napig is papként tevékenykedik, vagy ahogy mondani szokás „vizet prédikál, és bort iszik”. Ha csak a mi városunkban két ilyen eset is kiderült, mennyi lehet a katolikus egyház papságának soraiban ilyen meg nem engedett eset. Hány gyermek nőt fel úgy, hogy nem dicsekedhetett az édesapjával, ha tudta is azt, hogy ki nemzette őt, egy életen át le kellett tagadni azt. Kérdezném: kívánnak ezen változtatni, vagy jobb így az egyháznak, és a Pápának, hogy bűnben, hazugságban élnek papjaik?
Sokfelé megfordulok és különböző változatokban hallom a „Mi Atyánk” kezdetű imát. Ha ezen a legnépszerűbb imán változtatnak, miért nem változtatják meg a hitoktatás, és templomi misék e meseszerű, és a mai modern fejlett világban (elnézését kérem) nevetséges tanításokat, prédikációkat.
Nagyon nagy tisztelője voltam II. János Pál Pápának, aki hihetetlen sokat tett az emberiségért, és ha szabad sportnyelven fogalmaznom „Minden idők legnagyobb pápájának tartom”. Az egyház, véleményem szerint nem engedhetné meg magának azt, hogy egy ilyen jeles személy a szánalom, és a sajnálat alanya legyen. Fognak-e az elkövetkezőkben hozni olyan rendeletet, hogy a pápát is le lehessen betegsége miatt váltani, illetve kívánják-e korlátozni a pápai tisztségviselés felső korhatárát, hasonlóan a püspökökéhez?
Tisztelt Püspök Úr! Nem ostromlom tovább kérdéseimmel melyek végeláthatatlan sokasága él bennem! Végezetül csupán azt kérdezném még: hogy engedheti meg a Püspöki kar magának azt, hogy az illetékesekhez olyan kéréssel forduljanak, hogy a papok gépjárművezetés előtt ihassanak misebort? Nevetséges és jogtalan kérés! Tudom, hogy a misebor Krisztus vérét szimbolizálja, de engedtessék meg „nem vagyunk kannibálok”? Ha ezt megengednék, ez egy törvénysértés, a törvény kijátszása volna papi kérelemre! Ugye, hogy igazságos, amiért elutasították kérelmüket?
Tisztelt Püspök Úr! Bizonyára csodálkozik azon, hogy pont Önnek egy papi főméltóságnak teszem fel ezeket a kérdéseimet. Szeretnék a legilletékesebbtől választ kapni.
Kis unokám 5 éves. Óvodában jár hittan órára. A napokban megkérdezte egy film nézése közben, miért fehér az egyik ember, a másik meg fekete. Pár év múlva megkérdezheti, hogy ha egy emberpár voltak az első élőemberek a földön, hogy lehet fehér és fekete gyermekük is.
Nem szeretném becsapni, sem ebben a kérdésben, sem más ilyen természetű kérdésben. Mint, ahogy írásomból kitűnik, szegényes teológiai ismereteim birtokában nem tudok válaszolni úgy, hogy netán a későbbiekben kérdőre ne vonjon, miért csaptam be.
Ezért kérdeztem Öntől, hogy fognak-e változtatni a meseszerű, korszerűtlen hitoktatás, és prédikációs igehirdetések milyenségén?
Köszönöm a fáradozását!

A Püspök úr, számára lehet, hogy kínos kérdéseimre nem válaszolt!


Makó, 2008. 02. 03.