BALLAG AZ ORSZÁG

Napjainkban nagy családi ünnepnek számítanak a különböző korcsoportok ballagási szokásaik. Elgondolkoztam azon, hogy mit is jelent az a szó, hogy ballag vagy ballagás. Gondolataimat papírra vetettem és most megosztom önökkel az eredményt.
Ha fellapozzuk a Magyar Értelmező Kéziszótárt, a ballag címszó alatt a következő meghatározást: olvashatjuk:
A ballag szavunk ige, tehát cselekvést fejez ki.
Jelentése: lassan, ráérősen megy.
De a ballag igénk, azt is jelenti, hogy iskolai ballagáson vesz részt a végzős diák.
A ballagás címszó jelentése: lassú, ráérős járás, de a ballagás az iskola, végzős diákjainak ünnepélyes búcsúját is jelenti az iskolától.

A kéziszótár szerkesztői az összeállításuk elkészítésekor még nem tudhatták, hogy a magyar nép egy ballagó nemzet lesz, és ezért nem szerepelnek a szótárban a bölcsődések és az óvodások, pedig már ők is ballagnak.
De ballagnak a nyugdíjasok is, mert ráérnek nem sietős a dolguk, különben is a kevés nyugdíjjal hová sietnének.
Hazánkból az oroszok is ballagva távoztak, mert lassan ráérősen mentek haza.
Ballagtak a kötetlen munkaidőben dolgozó vezetők is, az igazgatók, vezérigazgatók, akiknek nem volt sietős a dolguk, és ennek hatására tönkrementek a gyárak, üzemek, és egyéb intézmények, ahonnan ráérősen hazaballagtak a volt dolgozók.

Ballagnak az öregek is, mert már nincs erejük sietni.
Ballagnak a fiatalok is, mert minek siessenek, ha nincs hol dolgozni.
A kocsmákba viszont reggel az alkoholisták sietve mennek, mert az elvonási tünetek ösztönzik őket, de zárórakor ballagva hagyják el az éltető kocsmákat, mert így biztonságosabb a járásuk.

Ballagnak a türelmi-zónákban az örömlányok is, mert ha sietnének, lehet, hogy nem volna kapás.
Ballagnak a katonák is, mert már rájuk sem lesz szükség. Tehát nyugodtan kijelenthetem, hogy ballag az egész ország, csupán az autósok száguldoznak a világviszonylatban is drága üzemanyaggal.
Rohamlépésben növekszik a bűnözés, és a munkanélküliség, mely a demokrácia velejárója lett, pedig ezen a két területen kellene nagyon lassan ballagni.
Csupán egy szó: ballagás, és ilyen sok jelentés rejtőzik mögötte, pedig a ballagás nem is rokon értelmű szó, és mégis rokonjelenség az egész országban, ahol lassan, ráérősen ballagunk az Európai Unióba, de míg oda nem érünk, akinek aranyfoga van, ő közterületen ne ásítson, mert lehet, hogy kilopják a szájából.

Aki viszont teheti, és olyan beosztásban van, hogy módjában áll harácsolni, vagyonát gyarapítani az nem ballag, mert a cél szentesíti az eszközt jeligével, mindent megtesz annak érdekében, hogy a „nagy kalapból” minél többet markoljon, ellentétben azokkal, akiknek szinte semmi sem jut, és ráérnek ballagni az elszegényedés felé.

Ha másban nem is, de szavakban, és ígéretekben gazdagok vagyunk. Melyik nemzet büszkélkedhet azzal, hogy egy szóról ennyi minden juthat eszébe annak, aki egy kicsit szélesebb látókörűbb az átlagosnál, és a körülmények sokszor ballagásra kényszerítik?
Makó, 2002. 05. 10.

Amikor ballagásainkon vettünk részt, eszünkbe sem jutott, hogy ballagás ténye mit takar. Én sem voltam különb, mint ballagó társaim, csak később ötlött fel bennem, hogy egykor, mikor alig vártuk a ballagást, eszünkben sem jutottak azok a meztelen igazságok, amiket leírtam a Ballag az ország című elmélkedésemben

Szólj hozzá!